Miten raivata unelmien tiellä olevia esteitä?

Haaveiletko vapaudesta tehdä sitä, mikä itsestäsi tuntuu hyvältä ja merkitykselliseltä? Unelmaduunia ja elämäniloa oravanpyörän ja suorittamisen sijaan! Tarjolla onkin aiheesta monenlaisia ”tee unelmistasi totta” – kursseja, inspiroivia self help -kirjoja ja valmentajia.

Myönnän, itsekin olen ollut unelman metsästäjä! Vuosien saatossa olen omakohtaisesti oivaltanut, miksi homma ei välttämättä ole aivan niin simppeli kuin oppaat tai onnistujat hymyssä suin kertovat.

Jotkut painottavat sisua ja periksiantamattomuutta. Totta – tämä asenne siivitti suomalaisia materiaaliseen vaurauteen menneinä vuosikymmeninä. Valitettavasti modernissa yhteiskunnassa sitkeys ei voi olla yhtä kuin jatkuvaa suorittamista ja kamppailua aikaa vastaan. Ne johtavat helposti uupumiseen ja mielenterveyden oireiluun. Juuri tällaisessa tilanteessa unelma muutoksesta usein herää! Entisin eväin ei vain voi enää jatkaa. Sitkeyttä tarvitaan myös muutoksessa, mutta ei ylisuorittamalla.

Kun vanhat mallit eivät enää toimi, tarkoittaa se tarvetta sisäiselle kasvulle. Oleellista on ymmärtää, että uudessa ”unelmaelämässäsi” saatat tarvita voimavaroja, joita sinulla vielä ei ole tai joiden käytössä et ole riittävän harjaantunut. Kun unelmoit tai rakennat uudenlaista elämäntapaa, on sinun samanaikaisesti ehkä myös kasvatettava persoonasi keskenkasvuisia osia. Pelkästään uusien neuvojen noudattaminen ei riitä – olivatpa ne miten fiksuja hyvänsä tai jonkun muun kohdalla toimivia. Sinun on tutkittava itseäsi pintaa syvemmältä.

Kehitykseen lapsesta aikuiseksi liittyy tarpeita, joihin läheisten ihmisten tulisi vastata, jotta eheä minuus rakentuisi parhaalla mahdollisella tavalla. Lapsi ei pysty itse täyttämään näitä kehitystarpeita. Kehitystarpeisiin liittyvät ratkaisemattomat vaille jäämiset tai traumat kiilaavat väliin aikuisenakin, kun haluamme toteuttaa unelmiamme. Unelma jää kakkoseksi, jos vaikkapa sisäinen turvattomuuden tunne tai tuen puute huutavat apua. Ilman kehitystarpeiden ratkaisemista unelmat jäävät vain haaveiksi tai yrität ja ponnistelet laihoin tuloksin. Tähän sisäiseen problematiikkaan on hyvä saada aikuisenakin apua osaavilta ihmisiltä tai terapeuteilta.

Voin kertoa omasta elämästäni havainnollisen  (ja vähän häpeääkin herättävän) esimerkin. Parikymmentä vuotta sitten halusin jättää suorittamisen ja siirryin yksinyrittäjäksi. Vähitellen oivalsin, että ”kiltin tytön” ominaisuudet eivät ole parhaita mahdollisia yrittäjälle! Kiltin on vaikea tuoda itseään ja osaamistaan esiin. Kiltti on tottunut miellyttämään ja sitä kautta ansaitsemaan paikkansa maailmassa. Olisin tarvinnut enemmän itseluottamusta, että minulla on paikka ihmisyhteisössä, vaikka en kuulu mihinkään organisaatioon. Että minua kuunnellaan. Ja että saan tukea, kun sitä tarvitsen. No, arvaatkin varmaan, että unelmani toteuttaminen on ollut hidasta! Kiltteyden persoonasta luopumista ja uusien ominaisuuksien kasvattamista. Mutta tämä hidas tie on ehdottomasti kannattanut.

Omalla kohdallani Pesso Boyden System Psychomotor (PBSP) on tuonut ratkaisevaa tukea sisäiseen kasvuun. Menetelmässä rakennetaan täsmällisiä korjaavia kokemuksia menneisyyden vaille jäämisiin ja traumoihin. Luodaan tarkka mielikuva vaihtoehtoisesta menneisyydestä, jossa kehitykseen liittyvät tarpeet olisivat täyttyneet parhaalla mahdollisella tavalla juuri tämän ihmisen kannalta. Kun ihminen kokee tällaisen vaihtoehtoisen todellisuuden mahdollisena, tuntuu se kehossa helpotuksena. Kehollinen kokemus on oleellinen – pelkkä mielikuva ei riitä. Kun ihminen siirtää mielessään korjaavan kokemuksen menneisyyteen, uudet laadut alkavat integroitua aikuiseen minuuteen voimavaraksi.

Kun eheä minuus vahvistuu, unelmien toteuttaminen helpottuu! Sisäinen kasvu ja uusien voimavarojen käyttöönottaminen ovat kuitenkin usein hitaita. Ne vaativat kärsivällisyyttä. Huojentavaa on, että tällöin muutos on kestävällä pohjalla. Ennen niin hankalat jutut eivät enää vie sinua epätasapainoon tai ahdistukseen.  Unelmia ei voi pakottaa tapahtuvaksi, mutta entistä eheämmän minuuden kautta myös luovuus on paremmin käytettävissä. Itsen johtaminen mahdollistuu uudella tavalla. Unelmien tavoitteluun tarvitaan luovuutta, itsen johtamista, tervettä sinnikkyyttä ja kykyä ottaa myös rennosti ja palautua. Ja paradoksaalisesti: eikö kasvu ihmisenä ole lopulta tärkeintä ja lopputulokset vain sivuseikkoja?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *